HTML

bekaphattyuk

Kis önkielégítő hőzöngés változatos témákban, hol az aktuális eseményekre reagálva, néha meg általános témákat boncolgatva.

Friss topikok

  • bekaphattyuk: @conchita wurst: Kérdés, hogy egy-egy állami szereplővel országonként nem változna-e ez meg? Az á... (2014.11.03. 18:24) Internetadó
  • Virtual Hopper: A válság az ami unortodox, innét kezdve nincs ortodox vagy unortodox. Mminden csak próbacseresznye... (2012.10.26. 19:54) 56, a Milla , a Békemenet

Halálbüntetés.

2012.06.05. 13:22 bekaphattyuk

Ahh, mennyire sokat olvasok indexet, és egyéb hírportálokat, de olyan szempontból jó ez, hogy mindig van valami téma amin elgondolkodhatok. Ma a halálbüntetés.

Az nem kérdés, hogy egy védteleneket megerőszakoló, meggyilkoló, megkínzó embert a legtöbbünk a siralomházba küldene. Én is. Ha ez ennyire egyszerű lenne. Nos nem az.

Mi is a célja az igazságszolgáltatásnak? Egyrészt ami a nevében is benne van, igazságot tenni, ebbe beletartozik a szomszédok közti vita egy rossz helyre levert karó okán, és beletartozik egy brutális gyilkosság is.

A profil egy részét képezi, hogy a társadalomba beilleszkedni nem tudó elemeket, kiemelje onnan. Az alapkoncepció az, hogy az elítélt a büntetése során átértékeli az addig életformáját, és változtat. Persze ez nincs mindig így, ezért ismeri a rendszer a visszaesés fogalmát, ami súlyosabb büntetést von maga után. Ez eddig teljesen oké, egy szintig mindenkinek kell újabb esélyt adni, persze a bűnök és büntetések aránya állandó vita tárgyát képezik. A rendszerbe bele van kalkulálva, hogy az elítélt esetleg újra törvényt szeg, az ismételt elkövetés esélyét már a bíróságon, és később is figyelembe veszik.
Na de mi van azokkal akik olyan mértékű bűnt követtek el, ami esetében az újbóli elkövetés legkisebb esélyét is ki kell zárni? Őket ki kell vonni a forgalomból örökre. Erre két mód van, végleges elzárás, vagy a halálbüntetés.

Amiket általában a halálbüntetés mellett fel szoktak hozni:
Az kapja amit érdemel.
Tutira végeleges, az ítélet végrehajtása után véglegesen megszabadul a társadalom az elkövetőtől.
Nem kell az elítéltet a társadalomnak ellátnia.

Nos az első érv, színtisztán érzelmi alapon megy, az ilyesmi nem szokott semmi jóra vezetni, dobjuk, mindenkinek ez diktálja a szíve, de egy ország vezetését szerintem inkább bízzuk az agyra.
A második ponttal nem érdemes vitatkozni, valóban így van, mégis van egy bibi ezzel is.
Az igazságszolgáltatás nem tökéletes. Számtalan példát láthatunk arra, hogy valaki olyat ítéltek el aki egyébként vétlen volt.
Én azt mondom, hogy inkább fizessük több ezer szörnyeteg ellátását, mintsem kivégezzünk egyetlen ártatlanul elítélt embert.
Aki ezt másképpen gondolja, annak fogalma sincs az igazságról, és jobb ha nem is formál véleményt a kérdésben.
A költségek kapcsán igazat adok a halálbüntetés mellett érvelőknek. Bár az is igaz, hogy erre külön apparátust, eszközöket kell fenntartani, ami megint nem olcsó, sokszor biztosítani kell a helyszínt az esetleges szimpatizánsok miatt.
Szerintem a megoldás egy igazán jól őrzött munkatábor lenne, ahova az egyébként halálra ítélendő embereket vinnék. Olyan munkával aminek teljes haszna az államot illetné meg (ez egyébként lehetne általános gyakorlat). Napi 12 órás műszakok, nincs hétvége, az ellátás fedezi az adott munkához szükséges szintet, de semmivel sem többet.
Könyvön kívül semmilyen szórakozás, a legkisebb vétség miatt is igazi fizikai retorzió járjon, az őrök éles lőszerrel is tüzelhessenek ha valaki átlép egy határt.

Aki ilyen mértékben bűnös, annak az emberi minimum jár csak, maximális szigor. Élete onnantól egyetlen célt szolgáljon: hasznot termeljen a társadalomnak melynek szabályait teljesen figyelmen kívül hagyta.
 

Szólj hozzá!

Címkék: halálbüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaphattyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr274566794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása