HTML

bekaphattyuk

Kis önkielégítő hőzöngés változatos témákban, hol az aktuális eseményekre reagálva, néha meg általános témákat boncolgatva.

Friss topikok

  • bekaphattyuk: @conchita wurst: Kérdés, hogy egy-egy állami szereplővel országonként nem változna-e ez meg? Az á... (2014.11.03. 18:24) Internetadó
  • Virtual Hopper: A válság az ami unortodox, innét kezdve nincs ortodox vagy unortodox. Mminden csak próbacseresznye... (2012.10.26. 19:54) 56, a Milla , a Békemenet

Internetadó

2014.11.03. 14:20 bekaphattyuk

Ember legyen az ip-címén aki teljesen érti az elmúlt időszak eseményeit.

Az egyértelmű, hogy az ellenzéknek úgy kellettek az elmúlt hetek eseményei mint egy falat kenyér. Ahogy a kormányzati kommunikáció nem győzi kihangsúlyozni, a Fidesz tropára verte a többi pártot a három választás alatt. ( Talán majd egy másik bejegyzésben leírom, hogy mit gondolok a 2/3 valódiságáról, most maradjunk annyiban, hogy minden szinten dominál a kormánypárt.)

Az elmúlt időszakig egyetlen képet tudtam társítani a baloldal vergődéséhez: pár ember süllyed a zöldeskék óceánban, méterekkel a felszín alatt, szájukból buborékok szaladnak felfele, arcukon a bamba tanácstalanság keveredik az oxigénhiány lilájával. Hol egymás kezét elengedve, hol a másik karjába kapaszkodva, így gátolva a tempózást. Már ha lenne köztük olyan aki a felismerné, hogy a meleg vizes pancsolómedencében megszokott rugdalózás ide már kevés lesz, és a pingvines úszógumi is kilométerekkel arrébb lebeg, kidurranva.

És ebben a környezetben érkezik a narancs mentőöv, fehér felirattal:"Internetadó". Személyesen a hajóskapitány Orbán Viktortól. 
A hajóra ugyan nem húzza fel őket, de a meglepő segítség egy nagy levegővételhez mégis elég.

Hagyjuk azokat az eleméleteket (nem elvetem, csak kevéssé tartom valószínűleg) amik szerint a kitiltási botrány elfedésére nyújtották be a tervezetet. Itthon az átlagpolgár nagyjából immunis már a korrupciós hírekre. A többség egy-két napig elkáromkodik rajta, de hogy utcára menjen emiatt, ahhoz már extra méretű disznóságnak kell történnie. Évtizedek óta ebben szocializálódunk, nem csak a politika, de a mindennapok szintjén, mostanra az ingerküszöbünk az egekben van. Az hogy egy újabb sikertelen MÁV igazgató távozik olyan végkielégítéssel, ami másnak egy fél élet spórolása, annyira háborít fel, mint hogy a szomszéd megint két órája fúr valamit.

Ha nem elterelés, akkor viszont ismételten rácsodálkozik az ember, hogy a kormány kommunikációja megint mennyire mellément. Hol, miért, és hogyan?

Miként lehet, hogy nem értik, hogy az 50 év alattiak döntő többségének mekkora szerepet játszik az életében a net. Kimeríthetetlen információ, és szórakozásforrás, könnyű ismerkedés és kapcsolattartás, hogy a pornóról ne is beszéljünk. Fontos a diákoknak, a cégeknek, fontos azoknak akik nem engedhetnek meg maguknak mást. Ez már annyira széles réteg, hogy óvhatatlanul magába foglalja a kormánypártot támogatók egy jelentős részét is.
Egy ilyen dologhoz olyan mértékű körültekintéssel, és óvatossággal kell hozzányúlni, mint a lepke szárnyához.
Ehelyett szétmorzsolták majd a homlokukra kenték a hímport - "Ide lőjetek!" felkiáltással.

Az addig oké, hogy OV nem függ naphosszat 9gag-en, de hogy senkinek nem tűntek fel a szakmai (informatikai, és kommunikációs) hibák az igazán meglepő.
Főleg azért, mert általában elég jól fel van építve a kormányzati retorika, közlésrendszer, tehát profi csapat dolgozik ezen, és mégis: időről időre jön egy akkora hiba, hogy az ember csak pislog.
Hány helyen is sikerült elrontani a dolgot, és mik azok a pontok ahol a média, és az ellenzék a legjobb fogást találta?

Amikor eredeti tervezetbe 150ft/gb összeg került akkor vajon egy majom kötött össze véletlenszerűen egy számot és egy mértékegységet? Senkinek nem tűnt fel, hogy ez teljesen tarthatatlan lenne? 
Sejtésem szerint ez csak úgy történhetett hogy a felső korlátról szóló rész egyszerűen kimaradt.
Kíváncsi lettem volna az újságíró arcára aki elsőként olvasta a tervezetet. Szem kikerekedik, a vigyorra húzódó ajkak némán formázzák a szavakat: "Fú baszod, ez oda fog verni." 
És igaza is van, olyan magas labda ez, amit csak örömmel lehet lecsapni.

Ha volt a tervben a benyújtás előtt egy felső korlát akkor az hogyan maradhatott ki a tervezetből?
Hiába próbáltak a korlát megemlítésével menteni a kormányzati szóvivők (ezt meg elgépeltem és lett belőle szóvívók, tetszett ,de majd máshol máshoz), a média nagy része nem siette el a főcímek módosítását, az ellenzék sem igyekezett ezt az információt előtérbe tolni.

Az internet, a véleményformálástól kezdve, a lelki, testi, anyagi lehetőségeink kiteljesítésében is segít, ezáltal nem csak egyszerű eszköz  hanem a szabadság modern jelképe.
Az arab tavasztól, az ukrajnai eseményeken át az Anon-ig, sok minden erősíti bennünk ezt a képet, nyilván nem alaptalanul. Ezért a fentebb említett óvatosság hiányában, az ellenzék maximálisan tudta kijátszani a kártyát. Márpedig egy forrongó közegben, jelképek ellen, egy dadogós "jaj mi nem úgy gondoltuk" válasszal mit sem lehet elérni.

Az átháríthatóság kérdésére nem sikerült az megnyugtató válaszokat adnia a kormányzásnak.
A rezsicsökkentés, a bankok regulázása, a telefonadó, bár jó irányba mutató törekvések nem teljesen sikeresek, mert egy részüket valóban áthárították az emberekre. Nem alakult ki igazán jó stratégia arra, hogy ennek útját állja  a kormány. Talán majd az állami szolgáltatókkal. Az ellenzék az első lépésektől látja hol lehet belekötni az intézkedésekbe, és csak a negatívumokra fókuszálva, felnagyítva a hiányosságokat szajkózza a magáét. Nem hatástalanul, és ez most igencsak kapóra jött.

A fentiek együtt könnyedén hoznak össze olyan tömegeket mint amit a tüntetések során láttunk. Az egyszerűeket akik addig jutottak, hogy "elveszik az internetet", azokat akiknek egy esetleges áthárítás esetén valóban számít a megnövekedett költség, azokat akik elvi alapon csatlakoztak.

Sokan politikai alapon tartottak a tüntetőkkel, hogy kinyilvánítsák szembenállásukat a jelenlegi kormányzással, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a tüntetések gerincét biztosan nem kormánypárti szavazók alkották. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy voltak olyan jobbközép gondolkodású emberek akik kimentek véleményt nyilvánítani, mert nem értenek egyet a szándékkal.

Bár az egybites (stílszerűen) párt fanatikusok (bármely oldalról is) hisznek abban, hogy csupa felbujtott kommunista, vagy lánglelkű szabadságharcos alkotta a tüntető tömegeket, a világ nem fekete-fehér.
Sajnos itthon így akarjuk látni, nem tudunk vélemények, gondolatok sokaságából, egészséges vitából közösen építkezni. Ezen a tüntetésen egyszerre emelte fel telefonját bal és jobboldali, szerintem kár volt a tüntetés konkrét céljától eltérő rigmusokkal megtörni ezt az egységet.

OV - vagy környezete - végül felismerte a hibákat, és hogy néppártként nem lehet egy ilyen kényes, és ekkora tömegek számára fontos területre ilyen otrombán új adót kivetni, és a megfelelő lépést húztak. Kérdés, hogy miért nem volt világos számukra már előbb, hogy hány sebtől vérzik a tervezet. A tiltakozók homogenitása miatt szintén jó döntés a békemenet elvetése, óhatatlanul is meghasonlásra kényszerített volna sokakat, ami akár Fidesz támogatottságának eséséhez is vezethetett volna.

Nem gondolom, hogy egy jobban átgondolt forgalom utáni, és maximális összeggel, jól kidolgozott stratégiával az átháríthatóság ellen nem lehetett volna bevezetni ezt az új adónemet. A nemzeti konzultációval újra napirendre kerül majd a téma, személy szerint kíváncsi vagyok, hogy a kormányzati hibák felismerése jelentkezik-e a kérdések minőségében, és a konzultáció kiértékelésében.

Látom és értem (egyet is) azok érveit akik azt mondják nem kell több adó, inkább a korrupciót kéne felszámolni, kifehéríteni a gazdaságot. 
Ez egy nagyon nehezen kivitelezhető, hosszú távú terv, ami az egész társadalom átalakulását igényli (talán egy egész vagy több generációváltást),  és egy nagyon új, nagyon friss, nagyon tiszta, nagyon hiteles, és kellő támogatottságú erőt, ami jelenleg nincs hazai politikában.

Látom és értem (egyet is) a kormányzati szándékot az alapvető szükségletek előtérbe helyezésére (lakhatás, víz, villany, fűtés, étel, szaporodás), a másodlagosakkal (telefon, internet, chips, kóla, dohány, alkohol) szemben, amennyire lehet a nagy piaci szereplők kárára, és kevésbé az emberekére.
Ezt egy viszonylag rövid távon (a mostani ciklus végéig) kivitelezhető tervnek tartom, ami hamar az ország javára tud lenni.
Ehhez elég egy karizmatikus, tapasztalt politikus, kellő pártbeli, és országos (ezáltal parlamenti) támogatottsággal, ha nem is tökéletes, de megfelelő koncepcióval, és nagy elszántsággal. Jelenleg egy ilyen van.


Sajnálnám ha az ilyen bakik miatt, a rövid távú terv elakadna, jó útnak gondolom, és szükségesnek, mielőtt a hosszú távú tervnek egyáltalán nekikezdhetnénk.

5 komment

Címkék: internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaphattyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr16859375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2014.11.03. 17:25:07

A különadók rendszere egy marhaság. Az extraprofit egy kommunista gondolat és fogalom.

Az hogy áthárítják, vagy nem hárítják át: egy baromság. Hát persze, hogy előbb-utóbb áthárítják.
Befektettek itt sok pénzt, és profitot akarnak.
Az egyetlen módszer, amellyel "rezsicsökkenthetnénk" hosszú távon a hazai szolgáltatók megjelenése, vagy egyre több szolgáltató megjelenése, és közben a kartellek irtása tűzzel vassal.

A korrupció felett meg ne menjünk el olyan egyszerűen és szervilisen, hogy a régiek is loptak. Mert bizony azok kevesebbet loptak. Ettől függetlenül, akkor lássam őket, amikor a hátam közepét. De a mostaniak TÖBBET LOPNAK.

A tüntetők nagyon egységesen skandálták bizony a "mocskos Fidesz" rigmust is, és persze az EU-t éltették.

Megjegyzem: ha a nyugat tönkremegy, és nekünk kelet a példaképünk (már akinek), akkor nemigen értem, hogy a kormányfő lánya miért Svájcban tanul. Moszkvában vagy Pekingben nincs ilyen iskola? Ja és: nemigen elegáns további elvonásokat eszközölni az oktatásban, miközben a lányunkat Svájcba küldjük tanulni.

2014.11.03. 17:42:10

@vajdasagi: "A különadók rendszere egy marhaság. Az extraprofit egy kommunista gondolat és fogalom."

Ezt honnnan tudja egy hívő orbánista vagy egy vidéki retardált szavazó? Ezek természetesnek veszik a védelmi pénzek szedédét.

bekaphattyuk · http://bekaphattyuk.blog.hu 2014.11.03. 17:58:49

@vajdasagi:
Nagyon egyet értek azzal a gondolatoddal, hogy a kartelezés megakadályozása milyen fontos lenne. Ebben az esetben nyilván lenne itthon igazi verseny amit éreznénk árakban, minőségben. Ha így lenne akkor nem kellene az extraprofit fogalmával foglalkozni, hiszen a piac szabályozná magát.
Sajnos úgy látom, hogy itthon nagyon rosszul ment le a privatizáció, és olyan területeken is, ahol egyáltalán nem lett volna rá szükség.
Továbbá eléggé ki vagyunk téve a külföldi nagy cégek lobbi képességének, kopogtassanak akár Brüsszelben, Washingtonban, akár Moszkvában, Pekingben.
Sok területen nem jön már új piaci szereplő, aki megkavarná az állóvizet.
Mi is elfogadtunk árazásokat amik gyakran nyugatiak, az itteni fizetések mellett. Mindezt úgy, hogy az adott multik itthoni cégei nem fizetnek az átlag alkalmazottjuknak, alvállalkozóknak, beszállítójuknak nyugati fizetést/árat, tehát kisebb költséggel szolgáltatnak/értékesítenek ennyiért.
A kartelezést megfogni nem olyan egyszerű, mint adókat kivetni. Az elsőt bizonyítani kell, akár jogi úton, ami ismerve a multik kapacitását rendkívül bonyolult, a második minden ország saját alapvető joga, és ha olykor magyarázkodni is kényszerül, el nem vehetik tőle.

conchita wurst 2014.11.03. 18:10:46

@bekaphattyuk: 'Nagyon egyet értek azzal a gondolatoddal, hogy a kartelezés megakadályozása milyen fontos lenne. Ebben az esetben nyilván lenne itthon igazi verseny amit éreznénk árakban, minőségben.'

- nemzeti szinten nem lehet kartellteleníteni, amikor kontinensenként van 3 szereplő egy piacon (pl. távközlés), szövetségi/eu szinten lehetne, de döcög. az eu-s politikai kampányokra is kell szponzor.

bekaphattyuk · http://bekaphattyuk.blog.hu 2014.11.03. 18:24:32

@conchita wurst:
Kérdés, hogy egy-egy állami szereplővel országonként nem változna-e ez meg?
Az állami szolgáltató törekedjen egy jó alapszolgáltatásra olyan áron ami a fenntartásra, és a fejlesztésre elég, ezáltal alacsony, mindenki számára elérhető.
E fölé épüljenek azok a cégek akik azt gondolják, hogy extra szolgáltatással/termékkel, emelt árral tudnak érvényesülni.
Tudom itthon szinte elképzelhetetlen egy igazán effektív állami cég, de vannak azért erre példák a világban.
süti beállítások módosítása