HTML

bekaphattyuk

Kis önkielégítő hőzöngés változatos témákban, hol az aktuális eseményekre reagálva, néha meg általános témákat boncolgatva.

Friss topikok

  • bekaphattyuk: @conchita wurst: Kérdés, hogy egy-egy állami szereplővel országonként nem változna-e ez meg? Az á... (2014.11.03. 18:24) Internetadó
  • Virtual Hopper: A válság az ami unortodox, innét kezdve nincs ortodox vagy unortodox. Mminden csak próbacseresznye... (2012.10.26. 19:54) 56, a Milla , a Békemenet

A ciklus fele.

2012.05.29. 11:27 bekaphattyuk

Az index cikke kapcsán én is elgondolkodtam, hogy mikén látom az elmúlt két évet.
Talán azért mert olyan sokat emlegették, nekem az államadósság kérdése a legfontosabb.
Azért vannak mások is, hogy a második legfontosabb a korrupció elleni harc minden szinten.

Nem csak ez a két dolog számít ma itthon, de ezeket kell valahogy visszanyírni, elpusztítani, irtani tűzzel vassal. Akkor minden rendben lesz, egy egészen más világ köszönt ránk.
Hiába dolgoznak kevesen, ha nem menne az adó java adósságra, akkor még így is elég lenne.

Államadósság terén azt kell mondjam, hogy stagnálunk. Amikor a kormány nekiugrott a lefaragásának akkor azt hittem menni fog, aztán hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű. Arról már többször írtam, hogy úgy gondolom, nagy erők lendültek mozgásba azért, hogy lenyomják az adósságunk csökkentésére irányuló törekvéseket. Nem gondolom, hogy ezek "tudatos", pár óriás (zsidóösszesküvésfőembere) által végigvitt reakciók, szerintem csak a piac (kicsik nagyon vegyesen) nem akarja elengedni a jól tejelő haszonállatot.
A kormány itt a harcos, ellenállós verziót követte, ami szerintem inkább felemás stratégia mintsem rossz. Jó mert - bár sokan az ország EU /IMF általi helyrerakásáról beszéltek - azért csak úgy jöttünk ki a végére, hogy perek ide vagy oda, villámban nyílt meg az út a tárgyalások előtt. Mintha átütöttük volna egy vonalat.
És persze rossz is, mert lehet, hogy egy halkan, szép nyugisan végigvitt adósságcsökkentés is működött volna, de ebben az esetben előbb jön a hitel az tuti - az újabb válság elején már - és ha pénz van, akkor ott a piac rá is vesz, hogy elköltsd, hacsak nincs valami ötleted arra, hogy etesd másból.

Összességében az államadósság nem csökkent, sok pénz elment, a körülményekhez képest ez elmegy. Az előző kormányhoz képest remek teljesítmény.

http://www.allampapir.hu/ktgvetesadossag.ivy
 

Korrupció:
Itt egy kicsit csalódott vagyok, az oligarchás téma, az ügynökmúlt (szerintem ez is része), és hasonló témák ejtése miatt.

Értem azt is, hogy úgy vannak vele, hogy inkább egy itthoni multi, mint a külföldi nagytőke, és kell pár olyan cég, ami le tudja mosni a külföldi jelentkezőket. Ha már csaljunk úgy, hogy ha jelen van a külföldi tőke akkor legyen a magyar multié, ha nincs akkor a kisebbek induljanak azonos eséllyel.

Nagyon nehéz szétválasztani, megítélni, hogy mi a folyamat:
1. valaki nagyon gazdag lesz
2. egyre több magas befolyású embert ismer meg
3. 1 és 2 miatt sok tendert nyer meg

vagy

1. valaki ismer pár magas befolyású embert
2. sok tendert nyer meg
3. nagyon gazdag lesz

Az első verzióval még ki lehet békülni, hiszen nagy cégek nagy apparátussal, könnyebben pályáznak, több erőt tudnak felmutatni. A gond a másodikkal van, de főleg az ilyen esetek számával.

Az egyetlen megoldást az jelentené, hogy az államilag kiadott megbízásoknak csak egy kicsi %-át viheti el egyetlen cég/cégcsoport, és e mellé vizsgálni lehet a cégek tulajdonosi hálóját.
Nem mondom, hogy ez egyszerű, de van rá eszköz, gráfokat ismerjük, számítógép létezik, már csak az akarat kéne. Na az nincs, a Fideszben sem. Ez nem tetszik.

Mint sokszor mondtam: ötszörös szorzó minden büntetésre, minden köztisztviselőnek, a rendőrtől a miniszterelnökig, a mentelmi jog eltörlése.

Van még rengeteg minden amit szerintem jól gurított a fityesz, szociális dolgok átalakítása, gyermekvállalás támogatása, közmunka, rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata, három csapás, bankadó, multiadó, chipsadó, egyetértek a fogyasztás alapú adóval. Jó, hogy a saját házadban megvédheted magad, hogy az állam saját cégeket akar, amiket remélhetőleg profi apparátus nyereséggel működtethet. Jó, hogy rengeteg dologhoz hozzábabrálnak amihez más nem mert.

A két évet nagyjából jónak, bátornak ítélem a korrupciós téma kivételével, ott kéne még komolyakat lépni, és talán akkor szépen lassan elkezdenénk kimászni a szarból.

Reméljük Európa is magára talál, és meglovagolva a hullámokat, kicsit előre jutunk mi is.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekaphattyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr304552563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása